Å bli sett er viktigere enn å se

Hvor flinke er vi til å virkelig SE et annet menneske? Ser vi mennesket bak fasaden - eller bak diagnosen?
Støtt vårt arbeid
Bilde av Martin

”Blindeforbundet? Hvorfor det, jeg er jo ikke blind.”

Slik tenkte Martin Smedstad da han fikk beskjed om at han led av retinitis pigmentosa og at synet gradvis kom til å svikte. Men, som han sier: ”Selvtilliten forsvant jo fortere enn synet, og kontakten med andre synshemmede var helt avgjørende.” I dag jobber Martin med å hjelpe andre i samme situasjon og er i tillegg valgt som leder i RP-foreningen.

Det handler om å ikke miste hverdagen

Martin vokste opp med normalt syn, men fant aldri noen når de lekte gjemsel, husker han. I militæret merket han for første gang at synet ikke fungerte. Etter å ha skjult det i lang tid bestemte han seg for å begynne å leve med det.

Les mer om Martin og hans historie

"Før kunne jeg se. Jeg hadde venner. Nå er det ingen som ringer på døra og vil finne på noe lenger.”

Dette skrev Axel i avisen da han var 15 år. For da Axel mistet synet, mistet han også følelsen av å være inkludert – være en del av et fellesskap. Han mistet ungdomstiden. Og selv om Axel elsker musikk og spiller trommer, er kanskje stillheten den lyden han kjenner aller best.

Axels kamp for å bli sett

Alle som rammes av en synshemning opplever situasjonen ulikt. Å treffe andre i samme situasjon, oppleve fellesskap og lære av hverandre er viktig – både for synshemmede og pårørende. Derfor er vi der når synet svikter.

Å bli sett er viktigere enn å se.

Vil du vite mer om Axel og hans kamp for å bli sett?

Se filmen som skaper ettertanke

"Spesielle behov? Jeg har de samme behovene som før, jeg."

Da jeg for lenge siden fikk beskjed om at jeg til slutt ville miste synet, gikk jeg til Blindeforbundet. Jeg var fortvilet og redd for et annerledes liv som "annerledes". De hjalp meg til å forstå at det ikke er personligheten som vil bli forandret, det er synet. Det hjalp. Jeg er fortsatt meg selv. Jeg skal gå på jobb helt til jeg blir blind - og så skal jeg fortsette å gå på jobb. Mine kolleger ser meg som en ressurs, og studentene mine som engasjert og kanskje litt crazy. 

Ikke forvent mindre av meg bare fordi jeg er synshemmet!

Synshemmede er som alle andre, bare med begrenset syn. Vi går på jobben hver dag og i tillegg har vi kunnskap om det utenforskapet folk med normalt syn ikke kan sette seg inn i. Støtter du oss er du med på å kjempe for samfunnsmessig likestilling for blinde, svaksynte og andre funksjonshemmede.

Å bli sett er viktigere enn å se.

Møt Sølvi som vil bli sett for den hun er

Se den vakre filmen om det å være en viktig ressurs

Samme utfordring, ulike tanker.

Under kan du høre tre mennesker sine tanker rundt det å være blind.

Elise

Den beste

Headhunter

Ønsker du å bidra til at flere blir sett?

Da kan du gi din støtte til Norges Blindeforbund, slik at flere mennesker med en synshemming kan få lære seg å leve det livet de ønsker og bli en del av samfunnet igjen, på lik linje med alle andre.