Da Hilde Vollan fra Porsgrunn i Telemark mistet synet, syntes hun det var vanskelig å takle hverdagen.

En ukjent «hjelper» ved Hurdalsjøens bredder fikk henne til å endre kurs.

Vi treffer Hilde Vollan fra Porsgrunn i Vestfold og Telemark under kurs på Hurdal syn- og mestringssenter, et sted hun har vært flere ganger før. Ved siden av seg, står vesken hennes.
– Dette er meg på kurset, her er alt jeg driver med, ler Hilde og peker på vesken.

– Det er blant annet et par gule briller, som egentlig heter filterbriller. Men siden de er så gule så kaller vi den for «biebriller». Det er kontrastbriller og veldig behagelig å bruke. Så har jeg fått en liten lese–tv som jeg kan putte med meg i veska. Den er veldig kjekk fordi den zoomer frem alt slik at jeg kan lese det jeg vil.

Hilde er veldig fornøyd med hjelpen hun har fått. Synspedagoger på senteret har hjulpet henne med hjelpemidler slik at hun blant annet kan holde på med håndarbeid.

Sven Runar og Hilde smiler og ler uten for Hurdal syn- og mestringssenter. De har boblejakker og det er snø.

– Hildur som er på kunst og håndverk her på Hurdal «lurte» meg til å lære meg å strikke lue, og etter det har det blitt mange luer i mange forskjellige mønstre, sier hun med et bredt smil.

Hilde bruker lang tid på strikketøyet, men gir ikke opp. Hun har en lampe med forstørrelsesglass og bruker lupe i tillegg for å mestre det hele.

– Målet er at jeg skal bli ferdig med luene og ikke legge dem vekk i en skuff, smiler hun.

Hurdal syn- og mestringssenter har Hilde også fått hjelp til å mestre iPhone og iPad. Hvordan endre i innstillinger, forstørre tekst og andre ting hun trengte hjelp til.

ja
Intet bilde
ja
nei
Lenkeknapp
Innstillinger for panel
nei
Innstillinger
ja