Førerhundens dag

Årets Førerhundens dag er onsdag 29. april 2020. Temaet er "Førerhund – hjelper og venn i hverdagen"

Profilbilde av Runar Kvam, smiler og har solbriller

Førerhund - hjelper og venn i hverdagen

Siste onsdag i april er det Førerhundens dag. Hvert år setter vi fokus på et spesielt tema og i år er det "Førerhunden - hjelper og venn i hverdagen".

En som til daglig kjenner frihetsfølelsen det er å bli ledet av en førerhund, er Runar Kvam fra Åssiden i Drammen. 49-åringen er yrkesaktiv og har god hjelp av førerhunden Hope blant annet mellom hjemsted og arbeidsplass.

Runar liker å være mest mulig selvhjulpen, og syns det var begrensende å være avhengig av andre bla når han skulle ferdes ute.

– Med førerhund har jeg fått selvstendigheten tilbake igjen, for nå kan jeg gå ut akkurat når jeg har lyst. Aller deiligst er det å komme seg de to kilometerne frem og tilbake til jobb uten hjelp, sier han.

Hope leder Runar utenom hindringer – både langs bakken og i høyden. Hun markerer fortauskanter og trapper, og vil på kommando søke til blant annet fotgjengerovergang og dører. Til vanlig liker Runar å være aktiv på fritiden og være med venner og familie. Etter at han fikk førerhund, har dørstokkmila blitt kortere.

Skråstilt plakat: Tekst Førerhundvettreglene Jeg jobber når selen er på. Ikke klapp, snakk eller ta øyekontakt med meg Hold hunden din på avstand, så vi ikke møtes for tett Gi deg gjerne til kjenne, og fortell eieren min at du har med hund Hvis jeg går uten sele, spør eieren min om det er greit før du slipper din hund bort til meg Gi meg ikke godbiter – det er det bare eieren min som får gjøre Hvis du vil gjøre oppmerksom på en fare, si fra til eieren min Hvis jeg går uten sele kan du spørre eieren min om å få klappe meg Tusen takk!

Førerhundvettreglene

I fjor lanserte vi Førerhundvettreglene, syv enkle huskeregler når du møter på en førerhund. Med koronasituasjonen vi har nå, er reglene er minst like viktige siden helsemyndighetene anbefaler at vi holder god avstand til andre. Hvis hundeeiere og folk flest lærer seg reglene, vil det bety en mye enklere og tryggere hverdag for både dem selv og landets cirka 300 førerhundbrukere.   

  1. Jeg jobber når selen er på. Ikke klapp, snakk eller ta øyekontakt med meg
  2. Hold hunden din på avstand, så vi ikke møtes for tett
  3. Gi deg gjerne til kjenne, og fortell eieren min at du har med hund
  4. Hvis jeg går uten sele, spør eieren min om det er greit før du slipper din hund bort til meg
  5. Gi meg ikke godbiter – det er det bare eieren min som får gjøre
  6. Hvis du vil gjøre oppmerksom på en fare, si fra til eieren min
  7. Hvis jeg går uten sele kan du spørre eieren min om å få klappe meg

 
Ikke forstyrr. Tusen takk.