Lydbøker i Bokhylla på SuperNova

Lydbøker i Bokhylla på SuperNova SuperNova, versjon 14 og 15 har et menyvalg kalt Bokhylla.

Nyhetssak fra 14. desember 2015

Med Bokhylla kan en blant annet spille av lydbøker og laste ned lydbøker fra flere online biblioteket, som for eksempel Norsk lyd og blindeskrift bibliotek. Ved avspilling av fulltekstlydbøker følges teksten i lydboka synkront med opplesningen. En nedlastet lydbok kan enkelt flyttes ut til minnekort eller annen avspiller. Du kan lese hvordan lengre nede.

Åpne en bok fra et online-bibliotek

Du kan bruke Bokhyllen til å laste ned og åpne bøker fra online-biblioteker. Filen vil åpnes i SuperNova Leser. Laste ned en lydbok til Bokhylla.

 1. Åpne SuperNova kontrollpanel (Venstre Ctrl + Mellomrom):
 2. Trykk ALT + B. > Bokhyllemenyen åpnes.
 3. Pil Ned til "Bøker" og deretter Pil Høyre. > En undermeny åpnes.
 4. Pil Ned til "Online Bøker" og trykk Enter.
 5. Bokhylla viser en liste over tilgjengelige biblioteker. Noen biblioteker krever at du er registrert låner. Om du ikke allerede har et låneforhold til f.eks. NLB, må du først ta kontakt med biblioteket for å registrere.
 6. Bruk piltastene til å velge et bibliotek og trykk Enter.
 7. Gå til "Søk"-boksen ved å trykke TAB. I «Søk»-boksen kan du søke på forfatter, tittel eller kategori. Skriver inn søkeord og trykke Enter. SuperNova vil søke i biblioteket og vise resultatene.
 8. Pil Ned for å velge en bok og trykke Enter. > En dialogboks åpnes og en "Last ned"-knapp vises.
 9. Trykk MELLOMROM for å starte nedlastningen.
 10. Når nedlastningen er fullført må du gjøre ett av følgende:

a. Hvis du ønsker å lese boken, TAB til "Les nå"-knappen og trykk MELLOMROM. Boken åpnes i SuperNova Leser. Trykk ALT + F4 for å lukke vinduet når du er ferdig med å lese teksten.

b. Hvis du ønsker å kopiere boken til en bærbar enhet trykker du TAB til "Send til"-knappen og trykk MELLOMROM, etter at du har koplet til minnekortet eller den bærbare enheten.  En dialogboks åpnes med en liste over de stasjonene du kan kopiere boken til. Velg stasjonen og Trykk Enter. En bekreftelsesmelding vises når prosessen er fullført.

Åpne den siste boken du leste

SuperNova husker den siste boken du leste. Du kan fortsette å lese denne boken i Bokhylla. Den siste boka som ble lest kan du åpne fra SuperNova kontrollpanel:

 1. Trykk ALT + B. > Bokhylle menyen åpnes.
 2. Pil Ned til "Bøker" og Pil Høyre. > En undermeny åpnes. Det første valget er "Fortsette å lese...". Fulgt av bokens tittel.
 3. Trykk ENTER.  > Boken åpnes i SuperNova Leser. Du starter der du sist avsluttet.
 4. Trykk ALT + F4 for å lukke vinduet når du er ferdig med å lese teksten.

Hurtigtaster i SuperNova Leser

Bøker du åpner vises i SuperNova Leser. Her kan du lese og navigere i boka både med hurtigtaster og med musepeker. Følgende tastaturkommandoer kan benyttes:

 • Gå mellom dokumentvindu og verktøylinjen: F6
 • Gå mellom knappene på verktøylinja: TAB eller Shift + TAB
 • Spill av / Stopp (kun mulig om boka har lyd): F5 eller Mellomroms tast
 • Bøker uten lyd leses som vanlige dokumenter: Piltaster eller Numerisk +