Hvorfor er det sånn??

Nyhetssak fra 13. desember 2016

Har du tenkt på hvorfor ting er som de er? Er det produksjonsfeil at femtallet på betalingsautomater og talltastaturer har en prikk?
Eller er det en nyttig prikk som gjør at en kan navigere på tastene uten å se?

Har du opplevd å snuble i det siste trinnet i en trapp fordi du trodde trappa var slutt. Det var nemlig håndlista...

Har du tatt heisen og blitt fortalt at du er i fjerde etasje? Greit å vite, det er ikke nødvendigvis noe du ser når dørene åpnes. Andre passasjerer kan ha trykket for å få heisen, så ditt valg er ikke alltid det første.  Da er det greit at heisen sier hvor du er. Dette er greit for eldre og barn også.

Nå er det jo ikke lov for barn under seksten år å ta heisen alene, men det er absolutt tryggere at de vet hvor de er, om de skulle ta seg den frihet å ta en heistur. Irriterer du deg over metallbitene på størrelse med et marsipanbrød, som ligger etter hverandre i offentlige bygg f.eks. Den plagsomme linjen er svært nyttig for de som trenger den.  Det er en ledelinje som viser vei til luke eller resepsjon eller sentrale punkt.

En ledelinje skal lede til noe og må derfor ha en hensikt. Ute er det ofte brukt heller nedfelt i gatelegemet.  Dette kalles sinusheller og de er bølgete og ca. 30 cm brede.
Det er et trygt punkt en kan følge om en trenger å bli ledet framover.
Hvorfor er det hull i en-krona og femkrona, er det for at barn skal tre pengene på en tråd, eller er det for at en lettere skal kjenne forskjell på myntene.

I dag har sedlene forskjellig høyde og lengde.  De nye sedlene som kommer neste år har samme farge som dagens sedler på de forskjellige valørene, men fargene er sterkere.  De nye sedlene blir like høye, men ikke like lange.  Sedlene vil få taktil merking på enden.  Om du ikke har bruk for å kjenne valøren på seddelen så trenger du ikke bruke merkingen.  Men de som ikke ser vil ha god nytte av å kjenne forskjell på sedlene.

Noen ting virker ikke tilrettelagt.  Det er jobbet mye med emballasje og produkter.  Noen er svært vanskelig å åpne.  Dette jobbes det med å endre.  Ost skiver er enkelt, praktisk og nyttig for alle, men helt nødvendig for noen.

Det har vært jobbet og det jobbes interessepolitisk for å øke samfunnsdeltakelse på alle plan.  Øke mulighet for mestring, selvstendighet og deltakelse. Det jobbes for at det trinnet som ikke byr på problemer for deg, skal elimineres, fordi det utestenger de som sitter rullestol.  Dette handler om holdninger og økt bevissthet.
Universell tenkning handler om menneskeverd.
Tekst: Charlotte Wesenberg