Veflia 02 2019 juli årgang 20

Informasjonsavis for medlemmer og støttespillere Nr. 2/2019 – juni 2019 I redaksjonen: Sølvi Ørstenvik Kjersti Daviknes

Nyhetssak fra 29. juli 2019

 

Innhold

 1. Kjære medlem.. 2
 2. Onsdagsklubb – Tønsberg Sandefjord og Larvik. 3
 3. Iris – Midt i livet gruppa. 3
 4. PIZZA-gjengen. 3
 5. Eggum & Sivertsen Vi to (er ikke Romeo og Julius) 4
 6. To kontorplasser til leie på fylkeskontoret i Tønsberg. 4
 7. Medlemslotteri 2019. 5
 8. Ny klubbleder i Sandefjord ønskes. 6
 9. På sommeravslutningen til klubbene den 5. juni ble to nøkkelpersoner takket for sin klubblederinnstas. 6
 10. Styreverv etter årsmøtet 2019. 7
 11. Svaksynte og blinde har egen TT ordning i Vestfold. 8
 12. Hvit stokk på vill veier – turprosjekt våren 2019. 9
 13. Jubler over pengegave. 12
 14. Spennende GPS prosjekt i Horten. 13
 15. Vi er her for deg! 14
 16. Grasrotandelen. 15
 17. Nyttige nettlinker til deg som får Veflia på e-post: 15

 

Kjære medlem

Sommeren står for døra og et godt vårhalvår ligger straks bak oss i Vestfold fylkeslag. Vi har hatt mange gode tilbud til våre medlemmer denne våren, og det ser ut til at mange har benyttet seg av dem også.  Vi hører at mange synes det er fint med så mye aktivitet, og flere melder også tilbake om enda flere ting de kan tenke seg. Høstens program blir ikke noe mindre innholdsrikt, så det er bare å glede seg. Vi har igjen fått  ekstramidler til et kunstprosjekt, så for alle kreative sjeler er det bare å glede seg også over dette.

Årets årsmøte gikk av stabelen i Tønsberg, og var også i år godt besøkt. I år takket vår mangeårige nestleder Karin Hanson av. Hun kunne dessverre ikke være til stede på årsmøte, men styret finner en god anledning til å takke henne ordentlig av for hennes lange og store innsats. Jeg vil her også få benytte anledningen til å gi henne en stor takk og stor honnør for alt hun har bidratt med gjennom mange år. Hun har vært vår representant inn i viktige råd og utvalg og stadig tatt opp saker som har stor betydning for synshemmede.

Ny inn i styret er Tonje Kristina Furset fra Sandefjord. Styret gleder seg over å ha fått med nye og unge krefter.  Vi ønsker Tonje hjertelig velkommen inn i styret.

Styret har også valgt ny nestleder etter Karin, og Per Werner Larsen skal bekle dette vervet. Jeg gleder meg til godt og konstruktivt samarbeide med ny nestleder og med hele styret det neste året.

På vegne av styret vil jeg få ønske dere alle en riktig god sommer.

Sølvi Jernsetervangen Ørstenvik, leder

 

Onsdagsklubb – Tønsberg Sandefjord og Larvik

Onsdagstreffene er hver onsdag i partallsuker for alle tre klubbene (fom 23. oktober blir det oddetallsuke i Tønsberg). Onsdagsklubbene arrangeres annen hver onsdag fra august til desember kl. 11.00 – 13.30. Lunsj og underholdning.

Oppstart høst 2019:

®                   Tønsberg 21/8

®                   Larvik Lokallag 4/9

®                   Sandefjord (ny klubbleder skal engasjeres høsten 2019)

 

Iris – Midt i livet gruppa

Månedlige treff. Ta kontakt med Terje Halmrast på e-post: brakar52@hotmail.com eller mobil 911 73 238 om du ønsker mer informasjon om treffene. Første treff høsten er torsdag 22. august.

 

PIZZA-gjengen

Vi gjentar suksessen! Tirsdag 25. september møtes vi igjen på Peppes Pizza i Sandefjord kl 18.00. Arrangement for alle i yrkes aktiv alder med eller uten arbeid. Løs prat om det som opptar oss der og da. Vi spanderer pizza, drikke dekkes selv. Velkommen! Påmelding til Tonje Furseth innen dagen før: tonjekristinaf@gmail.com

 

Holmestrand - rusletur på nedlagt jernbanelinje 30/8-19.

Oppmøte utenfor hovedinngangen til Holmestrand jernbanestasjon kl 11.15. Hele gåturen er langs fjorden. Vi rusler ca 20 minutter på flat grussti til koselig gapahuk ved vannet. Spiser matpakke og rusler tilbake samme strekning. Gratis deltagelse – men du må melde deg på innen 27.8 til kontoret.

Ep. vestfold@blindeforbundet.no   tlf. 33 31 58 58.

 

Eggum & Sivertsen Vi to (er ikke Romeo og Julius)

Velkommen til konstertopplevelse i Hjertnes i Sandefjord onsdag 30. okt kl.19:00. Ryktet forteller at Eggum og Sivertsen har tatt nye (gitar)grep. Nå har de to gitarkameratene funnet sammen igjen. Med kjente og ukjente gullfunn i hverandres skattekister, med varme og store doser humor byr de to på sine helt spesielle skråblikk på verden og på hverandre - med et årelangt vennskap i bunnen. Igjen skal disse to folkekjære, men veldig ulike artistene, vise oss hvorfor sangene deres passer så godt sammen, og hvorfor både sangene og sangerne er elsket av en hel nasjon. Billettpris 506 kr, ledsager betaler kun billettavgift ved gyldig bevis. Dørene åpner kl 18:00, showstart 19:00. Vi møtes på jernbanestasjonen og går opp til Hjertnes sammen. Påmelding til kontoret innen 28.august. Det er reservert 30 billetter. Ep.  vestfold@blindeforbundt.no  tlf. 33 31 58 58.

 

To kontorplasser til leie på fylkeskontoret i Tønsberg

Blindeforbundet i Vestfold fremleier to kontorer i 2. etg i Baglergaten 3 i Tønsberg, ca 20 kvm pr kontor. Vi kan friste med bekvemme fasiliteter, god pris, låsbare kontorer og hyggelig kontorfellesskap. Sentral beliggenhet med kort vei til kollektivtransport, lokalene har heis, romslig møtelokale til 30 personer, eget kjøkken, muligheter for fibernett, topp moderne kopimaskin, skanner og printer. Kom gjerne innom for en titt!

Ta kontakt med Kjersti Daviknes, daglig leder, Norges Blindeforbund Vestfold for mer informasjon: kjd@blindeforbundet.no  / 95 14 83 62.

 

Aktivitetsplan 2. halvår 2019

Holmestrand 30. august. – kystvei på nedlagt jernbanelinje.

Spaniatur – Almunecar - 6. oktober – 13. oktober (Fullbooket)

Konsert Eggum & Sivertsen – VI TO, 30. oktober, Sandefjord (Hjertnes).

Høstmøte 9. – 10. november på Hurdal syn og mestringsenter. Egen invitasjon kommer i neste Veflia. Men påmeldingen er åpen allerde nå!

Harrytur til Strømstad – mandag 18. november. Egen invitasjon kommer i neste Veflia. Men påmeldingen er åpen allerde nå!

Juleverksted fredag 13. desember – barn og barnebarn inviteres spesielt. Julegrøt kl 17.00 med påfølgende juleverksted frem til ca 19.00.  Egen invitasjon kommer i neste Veflia. Men påmeldingen er åpen allerde nå!

 

Medlemslotteri 2019

I disse dager starter vi opp vårt Medlemslotteri 2019.

Lotteriet har samme utforming som i fjor, at hvert lodd koster kr. 100,-, som innbetales til vår konto. Du kan allerede nå kjøpe lodd ved å innbetale til vår konto 16.44.09.47585, eller vippse til 113898. Dette er kjærkomne inntekter til fylkeslaget, og bidrar til å opprettholde våre aktiviteter for medlemmene.

Du kan vinne flotte premier, bl.a: Kashmir-ull fra iCare, lue i Kashmir-ull fra iCare, 2 Hjemmestrikket ulljakker til dame og mann, gavekort julebord for 2 personer fra Colorline, dagstur for to i regi av fylkeslaget i 2020, småhjelpemidler, toastjern, julebord for to på Fjordline og mye mer.

 

Ny klubbleder i Sandefjord ønskes

Onsdagsklubben i Sandefjord ønsker ny klubbleder. Ta gjerne kontakt med kontoret om du ønsker litt mer informasjon om hva et slikt engasjement innebærer. Kjenner du noen som kan være interessert? Sandefjord har onsdagsklubb på dagtid for svaksynte og blinde annenhver onsdag.

På sommeravslutningen til klubbene den 5. juni ble to nøkkelpersoner takket for sin klubblederinnstas.

Tove Karlsen har nå etter 16 år som klubbleder i Larvik gått av med pensjon. Sidsel Bredvei ble også takket etter sitt engasjement som klubbleder i Sandefjord. Tusen takk for alt engasjement og arbeid dere har lagt ned i klubbene!

 

Styreverv etter årsmøtet 2019

Leder:               Sølvi J. Ørstenvik –2019 - 2020

Styremedlem: Jorunn Austad - 2019 - 2021

Styremedlem: Jan Åge Paulsen – 2019 - 2021

Styremedlem: Per Werner Larsen – 2018 - 2020

Styremedlem: Anna L. Amundsen – 2018 - 2020

varamedlem:  Mette Havnås – 2018 - 2020

varamedlem:  Tonje Furset 2019 – 2021 (ny)

 

Landsstyret 2019

Representant: Sølvi J. Ørstenvik

1. vara:           Per Werner Larsen

2. vara:           Jorunn Austad

 

Landsmøtedelegater 2019

Delegat: Sølvi J. Ørstenvik

Delegat: Per Werner Larsen

Delegat: Jorunn Austad

1. vara:   Tonje Furset

2. vara:   Irene Bøen

3. vara:   Terje Halmrast

 

Valgkomite 2019/2020

Leder:      Magnus Bostrøm

Medlem: Sozan Mustafa

Medlem: Jorunn Johansen

vara:        Karin Hanson

 

Svaksynte og blinde har egen TT ordning i Vestfold

Da er det et faktum! Vestfold er godkjent for hele 2019. De som er i utvidet ordning får påfylt kr 18.670 1. juli. Gjenværende beløp fra 1. halvår vil bli stående og kan disponeres fritt frem til 31. desember. Da vil kortet nullstilles.  Reiser du i et annet fylke enn Vestfold har det blitt konkludert med at du måtte forvente å betale den egenandel som gjelder i det fylket man benytter taxi. Spør alltid sjåføren i forkant om taxien tar TT kort fra Vestfold. Og be alltid om «lang kvittering». Saldo på TT kortet skal stå nederst på kvitteringen. Blir det spørsmål i etterkant vil telefonnummer til sjåfør og nummer på taxi stå på kvittering – i tillegg til at du hele tiden kan følge med på saldoen på kortet.

Alle har muligheten til å få «refundert» beløpet, dersom man har problemer og må legge ut selv på en taxitur. Da tar man vare på kvitteringen og sender denne (original) enten til Laila Samuelsen, saksbehandler i Fylkeskommunen, eller Rogaland Taxi. Du opplyser om brukerid og kontonummer, og det blir godskrevet  TT kortet.

Kontaktinfo hvis du har spørsmål om TT:

Vestfold Fylkeskommune v/Laila Samuelsen

Rådgiver, Regionalavdelingen, Direkte: 33 34 40 02

Ikke inne i prøveordningen? Har du godkjent TT-kort (drosjelapper) på grunn av nedsatt syn vil du kunne innlemmes nye ordningen. Alder vil ikke bli vektlagt. Er du usikker på om du er registrert som mottaker av TT-kort på bakgrunn av syn kan du ta kontakt med Vestfold fylkeskommune. Dette er en prøveordning som Blindeforbundet har jobbet med i mange år, og vi er utrolig glade for å at Vestfold kommer med i ordningen!

 

Hvit stokk på vill veier – turprosjekt våren 2019

Våren 2019 arrangerte vi en serie med rusleturer. Målet var å gi medlemmer nye turerfaringer og tips til tilrettelagte turområder. Dette har vært et flott turprosjekt som er sponset av Extrastiftelsen og som vi har kalt «Hvit stokk på ville veier».

Første tur gikk med guide på Karljohansvern i Horten søndag 3. mars. Her fikk gruppa god innblikk i stedets historie og ikke minst kjennskap til gode trygge turveier i området. Vi avsluttet med kaffe og fastelavensbolle på museet. Neste tur gikk lørdag 27. april til Ihlene naturreservat utenfor Tønsberg. Her er det laget en god universell utformet turvei fra sentrum og ut. Vi ble møtt av en naturforvalter som fortalte om fuglereservatets unike betydning, vi fikk kjenne på utstoppede fuglearter og spiste lunsj mens fuglene kvitret og sang. God turvei og flott tursted!

Neste tur var Mølen og kyststien til Nevlunghavn fredag 10. mai. Det hadde regnet mye, så stien var mer sølete enn normalt. Men nylig regn ga vårlukt fra skogen og gruppa taklet den våte stien bra!

Vi delte oss opp i to grupper der 16 personer gikk kysttien på 2 km og 18 personer ble med guide på en rolig rusletur på Mølen. Dette ble en tur som frister til gjentagelse. Vakkert kystlandskap, bred sti, godt selskap og ikke minst en veldig hyggelig avslutning på Nevlunhavns kjente konditori.

Søndag 19. mai reiste vi på tur til Verdens Ende og Tjøme. Her fikk vi guide fra Færder Nasjonalpark som fortalte om naturlivet, og de tøffeste kom seg langt ut på skjærene. Det er laget en tilrettelagt turvei fra parkeringen, ut til båthavnen og helt ut til første skjær. Her er det også kommet tilrettelagt badeplass som en av deltagerne og førerhund testet ut. Det ble rapportert om 12 grader i vannet. Vi andre vannpysene sto på land og var imponerte.

Siste tur – selve eksamen -  ble helgetur til Norefjell og bratte fjellstier. Norefjell har også gode universelt utformede turveier som ble oppvarmingen. Lørdag ble det fjelltur på sti.
Her fikk deltagerne virkelig testet ferdigheter innen ledsagersamarbeid, balanse, styrke og kondisjon. Vi ble våte, litt kalde, men mest av alt veldig fornøyd med dagens mestring!

 

Søndag gikk de sprekeste enda en tur på fjellsti, mens hoveddelen av gruppa gikk på tilrettelagt turveier. Flott fjelltur som vi gjerne ønsker å gjenta! Takk til alle deltagerne for fine turopplevelser! Håper vi treffes igjen den 30. august. Da skal vi på tur langs den nedlagte jernbanelinjen i Holmestrand.

 

Jubler over pengegave

Dette var en veldig hyggelig overraskelse, sa Sølvi Ørstenvik i Blindeforbundet Vestfold, da hun fikk overrakt en gavesjekk på 60.000 kroner fra Specsavers. Da Specsavers i Farmandstredet utvidet butikken med 30 prosent, bestemte daglig leder Hanne Them-Enger at 30 % av omsetningen fra åpningsdagen skulle gå til et veldedig formål.

Leder Sølvi Ørstenvik og rehabiliteringskontakt Grethe Nilsson fikk med en gavesjekk pålydende 60.000 kroner. Dette setter fylkeslaget enormt pris på! – Vi er avhengig av støttespillere slik at vi kan fortsette vårt viktige arbeid med å bidra til at mennesker med nedsatt syn kan være en del av samfunnet, sier Sølvi og Grethe.

 

Spennende GPS prosjekt i Horten

Med hjelp av mobilteknologi ønsker Horten kommune å bidra til å forbedre kollektivtrafikktilbudet og tilgjengeligheten i Horten sentrum for brukergrupper med funksjonsnedsettelser. For enkelte brukergrupper, som synshemmede, bevegelses- hemmede, hørselshemmede eller med andre funksjonsnedsettelser, kan det imidlertid være utfordrende å orientere seg i bymiljøet. I samarbeid med Next Signal AS, Norges Blindeforbund, Norges Døveforbund og Dysleksi Vestfold er Horten kommune nå først ute med å ta i bruk appen «TravelCompanion» i det offentlige byrommet.

Med hjelp av innovativ mobilteknologi og strategisk plasserte signalpunkter er appen et hjelpemiddel for å navigere seg rundt i Horten sentrum.

TravelCompanion er godt tilpasset de med syns- og hørselsutfordringer, men alle kan ta appen i bruk. Appen, som er gratis å bruke, er foreløpig kun tilgjengelig på App Store (iPhone-brukere). Pilotprosjektet er støttet av Innovasjon Norge, Vestfold kollektivtrafikk, Vestfold fylkeskommune, Bastø Fosen med flere. I første omgang er det opprettet en trasé i Horten sentrum, fra ferjekaia til Horten kirkegård. Alle interessepunker - som rådhus, lege- og tannlegekontor, kjøpesentra, buss- og ferje, NAV og kino - er merket med egne signalpunkter. Punktene gjør at det per i dag er mer nøyaktig å navigere seg rundt i Horten sentrum enn med bruk av for eksempel Google maps alene.

Appen inneholder viktig informasjon om interessepunktene, og i tillegg er den også̊ integrert med busslinjene i hele kommunen. Høsten 2019 starter et forskningsprosjekt på USN om denne type hjelpemiddel i en kompakt bykjerne kan bidra til økt mestring og selvstendighet, øke tilgjengelighet og bruk av byens positive kvaliteter, redusere isolasjon og ensomhet, øke bruk av kollektive transportmidler,  og styrke egenmestring for utsatte grupper og bedre folkehelsen. Vi venter spent på fortsettelsen!

 

Vi er her for deg!

Ønsker du mer informasjon om kommunale tjenester og dine rettigheter? Har du spørsmål om hverdagsteknologi for synshemmede eller rehabiliteringsmuligheter?

Ta gjerne kontakt med Rådgivningskontoret for syn på tlf. 33 31 58 58 eller på e-post: vestfold@blindeforbundet.no .  Vi holder til i Baglergaten 3 i Tønsberg (2. etg med heis) og har åpne dører fra 0900 – 1530.

 

Grasrotandelen

Norsk Tipping sin Grasrotandel er en viktig inntektskilde for fylkeslaget. Har du eller noen i din omgangskrets tippekort? Gjerne registrer Norges Blindeforbund Vestfold som mottaker av Norsk Tipping sin grasrotordning. Grasrotandelen er en ordning som gjør det mulig for spillere hos Norsk Tipping å gi fem prosent av spillinnsatsen direkte til Norges Blindeforbund Vestfold. Dette uten at det går utover din innsats, premie eller vinnersjanser. Du kan oppgi organisasjonsnummeret 00942430752 hos kommisjonær. Du kan også registrere deg på nett: Norsk Tipping Grasrotandelen

 

Nyttige nettlinker til deg som får Veflia på e-post:

Fylkeslagets hjemmeside

Aktivitetsplan

Klubber og lag i Vestfold

Lydaviser sentralt og lokalt

Facebooksiden vår

Norsk Lyd og Blindeskriftsbibliotek 

NLB epost

Fredager går det ut egen vestfoldinfo pr e-post fra kontoret. Meld deg gjerne på nyhetsbrevet «Vestfoldinfo» for siste oppdateringer.

Vi håper mange av Blindeforbundets høstaktiviteter kan friste. Meld deg på allerede nå så er du sikker på å få plass.

En riktig god aktivitetshøst ønskes alle lesere av Veflia!