-Jeg kunne ikke hjelpe gutten min...

«Der satt sønnen min i stua og fortalte at han kom til å bli blind. Han var 20 år gammel."

"Det var ingenting jeg kunne gjøre...

...ingenting jeg kunne si. Det var ikke noe jeg kunne ordne opp i … sånn som pappaer skal. Følelsen av å ikke kunne hjelpe barnet mitt når han har det som verst, den klarer jeg ikke å beskrive. Det bare gjør så vondt … Jeg hadde byttet med ham når som helst.

Det er nok for sent for John Arne å få synet tilbake. Det løpet er kjørt. Så jeg setter min lit til forskningen – det er det eneste som kan forhindre at barna våre blir blinde av øyesykdom." Glenn Nordholmen (59).

Bilde av Glenn Nordholmen.

Glenns historie handler om en fars avmakt

For John Arne hadde fått retinitis pigmentosa (RP). En sykdom de knapt klarte å uttale, og heller aldri hadde hørt om. Men det var alvorlig, det forsto de, og John Arne ville ikke få tilbake det synet han hadde mistet 
Han kom til å se mindre og mindre, og etter hvert få det de kaller for kikkertsyn eller tunnelsyn. Om det forsvinner helt en dag, det visste ingen. Det vet de fremdeles ikke.

Det å se sønnen sitte der…

… på begynnelsen av voksenlivet, og vite at han ikke kom til å fortsette som maskinarbeider, eller kjøre bil. At han måtte forsake så mye av det han hadde planer om, og at Glenn ikke kunne hjelpe - det var nesten ikke til å bære.

For barna våre er barna våre – hele livet

Og det livet sønnen hans trodde han skulle leve, det ble ikke noe av.
I dag er John Arne godt over tretti år. Han har stiftet familie og han er i jobb. Det går bra med John Arne, men ingen kan gi ham tilbake synet. Den sorgen bærer de med seg – hele familien.

Tett bånd mellom far og sønn

Glenn og John Arne i Kanaljoggen

"John Arne er svært interessert i trening og jeg har fått lov å være ledsager i noen løp", sier Glenn med et smil om munnen. Glenn har fått lov til å ledsage John Arne i Birken - både på på ski og til fots, i Sentrumsløpet og i Kanaljoggen. 

RP tar flest unge syn

Retinitis pigmentosa (RP) er den øyesykdommen som tar synet til flest unge mennesker her i Norge.

Men vi nekter å gi opp. Denne sykdommen vil vi til livs, for ingen unge mennesker skal miste synet sitt, og ingen foreldre skal sitte maktesløse og se på at det skjer.

Støtt blindeforbundet ved å klikke her.