Thea Ødegaard Berger (23) er som ungdommer flest, bortsett fra at hun er sterkt svaksynt og har førerhund.

Hun bor på Krokstadelva med samboer og studerer psykologi i Oslo. Thea fikk skader på synet da hun ble født for tidlig, og har alltid sett svært dårlig. Som trettenåring ble hun helt blind på det venstre øyet, og i 2019 måtte det opereres vekk og erstattes med protese. På barneskolen opplevde hun dessverre langvarig mobbing, og slet i perioder psykiske på grunn av det. Hun hadde stor glede og nytte av Blindeforbundets barne – og ungdomsleirer i oppveksten, og er nå med i Norges Blindeforbunds ungdom.

Også ungdommer kan få førerhund

Thea vokste opp med hund, og har ønsket seg førerhund siden tenårene. På tross av god mobilitetstrening på videregående skole, følte hun seg ofte utrygg når hun skulle ta seg frem med hvit stokk, og for eksempel skulle ta buss eller tog. Mange vet ikke at ungdommer kan få førerhund, og tror det bare er godt voksne som har det. Thea søkte om førerhund høsten 2019, og fra forkurset i februar gikk godkjennelsesprosessen og alt etterpå mye raskere enn hun trodde.

– Da jeg møtte Utah for første gang i april i fjor hoppet hun entusiastisk opp på meg og hilste, og jeg skjønte med en gang at «du skal være hos meg». Hun er bare helt super og har gjort meg mer selvhjulpen og mye trygger når jeg ferdes ute, sier Thea.

Utah er en svart, energisk labradortispe som er glad i både folk og andre hunder. Thea syns hun er et fantastisk hjelpemiddel, en fin turkamerat og en kjær venn i hverdagen. Hun gir Thea stor frihet og gjør det mulig å leve et aktivt og mest mulig vanlig liv. Under korona har de vært mye hjemme, og da har det vært ekstra godt å ha en førerhund som drar henne ut på tur.

Når en ny førerhundbruker skal få førerhund, må hun gjennom et samtreningskurs under veiledning av en førerhundtrener som vanligvis foregår på Hurdal- syn og mestringssenter. På grunn av korona måtte dette skje hjemme hos Thea i mai i fjor, og det syns hun var fint, for da ble Utah fra starten vant til hjemlige omgivelser og kunne trene på ruter i nærmiljøet.

Lenkeknapp
Innstillinger for panel