5 tegn på at barnet ditt kan trenge briller

Sliter barnet ditt med å konsentrere seg eller har mye hodeverk? Barns syn utvikles gjennom hele skolegangen og mange går med uoppdagede synsproblemer. Nye retningslinjer vil forhåpentligvis fange opp flere. Her er noen av tegnene du kan være oppmerksom på selv.

Nyhetssak fra 08. oktober 2020

Sliter barnet med å lese eller skrive? Det kan være tegn på at barnet trenger briller eller linser. Synstolking: En gutt holder hendene på hodet, mens han ser ned i skolebøkene sine.Foto: pikselstock / Shutterstock / NTB

8. oktober er det Verdens synsdag og Blindeforbundet har barn og syn i fokus. Les mer om arrangementet her

Det er viktig å sikre at alle barn og unge som har synsproblemer for hjelp så tidlig som mulig, slik at det ikke for konsekvenser for skolegangen og fritidsaktiviteter, sier forbundsleder i Blindeforbundet Terje André Olsen.

Blir ikke oppdaget

Mange barn sliter med dårlig syn uten at foreldre eller andre voksne er klar over det.

Faktisk viser en undersøkelse, utført av Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse, at hvert femte barn har synsproblemer og at en synsundersøkelse kunne gitt dem bedre resultater i skolehverdagen. En årsak til at mange barn lever med uoppdagede synsproblemer er at de selv ikke er klar over at de ser dårlig.

Går utover skolen

Etter fireårskontroll på helsestasjonen, er det i dag ingen obligatorisk synstest for barn.

I en fersk undersøkelse, utført av Opinion på vegne av Blindeforbundet, blant foreldre som har barn som har vært til synsundersøkelse. Her kom det fram at 29 prosent av barna har gått uten briller eller linser, selv om de trengte det. For rundt halvparten av disse barna, har det blant annet ført til dårlig progresjon på skolen.

Anbefaler oftere synsjekk

Blindeforbundet har lenge jobbet for å få til rutiner for jevnlig synsjekk av elever på barne- og ungdomsskolen.

–Vi vil også at synsundersøkelse, briller, linser skal være gratis for alle under 18 år. Det skal ikke være foreldrenes lommebok som skal avgjøre om barn får de brillene de trenger, sier Olsen.

Nå er Helsedirektoratet endelig i gang med å få på plass nye nasjonale retningslinjer som skal bidra til at barn med dårlig syn blir tidligere oppdaget og får den hjelpen de trenger. Her har blant annet Blindeforbundet, Optikerforbundet og øyeleger kommet med innspill.

5 tegn på at barnet ditt kan trenge briller:

  1. Har mye hodeverk
  2. Går inn i, og/eller velter ting
  3. Sliter med å lese eller skrive
  4. Urolig og ukonsentrert på skolen
  5. Må sitte nærme tavla og PC for å se ordentlig