Barns øyne er mer utsatt for solstråler og varige synsskader. Bruk solbriller!

Stadig får Blindeforbundet spørsmål fra publikum om hva man skal tenke på når det gjelder å beskytte barns øyne mot skadelige UV-stråler. Det sier oss at det trengs folkeopplysning om hvordan barns øyne reagerer på solstråler og hvordan beskytte dem best mulig.

Nyhetssak fra 16. juli 2021

Solbriller er viktig både for store og små. Bilde av mor og datter med solbriller. Foto: Shutterstock
Solbriller er viktig både for store og små. Bilde av mor og datter med solbriller. Foto: Shutterstock

–Barn er mer ute, pupillene er gjerne større og vevet inne i øyet er mer gjennomsiktig og klart, så de skadelige strålene trenger lettere inn til netthinnen, sier forskningssjef i Blindeforbundet Inga Britt Kjellevold Haugen.

Alle vet at UV-stråler kan gi hudkreft. Det er viktig å huske på at UV-stråler også er skadelig for øynene. Problemet med UV-stråler er at de både kan forårsake skader på kort og lengre sikt.

Kortsiktige skader er ofte det vi kjenner som snøblindhet, og er skade på det ytre vevet i øyet, som gir en type solbrenthet som leges etter 24-48 timer. Langsiktig skade kommer av at UV-stråler akkumuleres over tid. Det betyr at det er den totale mengde UV- stråling som på sikt skaper mer alvorlig sykdommer i øynene slik som grå stær (les mer her) og aldersrelaterte forkalkninger i øyet, også kjent som AMD (aldersrelatert makula degenerasjon - les mer her).

Forskningssjef i Blindeforbundet Inga Britt Kjellevold Haugen. Foto: Tom Erik Jensen
Forskningssjef i Blindeforbundet Inga Britt Kjellevold Haugen. Foto: Tom Egil Jensen

Det er kanskje ikke typisk at vi tenker på de mer langsiktige skadene når en kjemper for at barnet skal beholde solbrillene på, eller skal få dem til å bruke det i det hele tatt, men det er verdt å huske på at skadeomfanget avhenger av hvor lenge en blir eksponert, samt intensiteten i UV-strålene.

–En god solbrille vil beskytte barnas øyne mot skadelige UV stråler, samt dempe det sterke lyset, så det blir mer behagelig å se, sier Kjellevold Haugen.

Hva bør man se etter for å sikre god beskyttelse?

Fagsjef i Specsavers Norge, Trine Johnsen, bekrefter behovet for å øke kunnskapen blant voksne om barn og sol. De får også mange spørsmål i sine butikker om dette.

–Men det er bra de spør, for da kan vi gi gode råd, sier Trine Johnsen og ramser opp:

Barn kan med fordel bruke det vi kaller «wrap-around» solbriller, disse sitter godt inntil barnets ansikt og beskytter derfor øynene mot lys og UV stråler som kan komme inn fra siden. Solbriller, også til barn, skal være CE-merket for å oppfylle minimumskrav for beskyttelse mot skadelig UV-stråler. Mørke glass uten UV-beskyttelse kan være skadelig for øynene. Det er derfor svært viktig at brillene har full UV-beskyttelse og er CE-merket.

Inga Britt Kjellevold Haugen råder også foreldre om minne barna på at man ikke skal stirre direkte mot sola.

–Barn bør beskyttes mot sol og UV-stråler så raskt som mulig. Caps og skjerm på barnevogn kan gi beskyttelse, men i tillegg bør CE-godkjente solbriller benyttes.


Optiker Trine Johnsen ved et av apparatene som benyttes ved synsundersøkelse. Foto: Specsavers

Optiker Trine Johnsen ved et av apparatene som benyttes ved synsundersøkelse. Foto: Specsavers