Ferietips i Europa

Big Ben i London, Eiffeltårnet i Paris og La Sagrada Familia i Barcelona er tre av verdens største turistmagneter, men Europa har betydelig mer å by på, også for svaksynte og blinde.

Nyhetssak fra 26. juni 2019

Tekst: Kristin Pineda Svenske. Norsk tilrettelegging: Håkan Østman

Braillemuseet, Brüssel, Belgia

Louis Braille ble født 1809 i Coupvray utenfor Paris. Som treåring mistet han synet etter en ulykke i salmakeriet. Som voksen utviklet han i tre års tid et skriftspråk for blinde: Braille/punktskrift. På dette museet lærer du deg både punktskriftens historie og om mannen bak det nyskapende skriftspråket. Her finnes også gamle skrivemaskiner, bærbare printere, samt mye basert på moderne teknologi.

Telefon: +32 2 533 32 11
Nettside: https://www.braille.be/fr/a-propos-de-nous/visites-et-animations/musee-braille

Botanisk hage for blinde, Radeberg, Tyskland

Radeberg er en av Tysklands eldste og en av Europas få hager som er laget for synshemmede, og den er ikke bare en liten del av en større park. Parken inneholder bland annet joggeløype, duftgate av pelargonier, en vannhave og en taktil urtehage.
Telefon: +49 35 28 43 97 22 

Nettside: www.taubblindendienst.de/index.php?menuid=34

Botanisk hage for blinde, Radeberg, Tyskland. To personer luker og stelelr planter i hagen.

Foto: Radeberg av David Pineda Svenske

Kaunas museum for blinde, Litauen

Det startet som et museum for synshemmede, men katakombene i den gamle kirken er kommet for å bli. I stedet for visuelle innslag er det lyd, tekstur og dufter som guider de besøkende. Ingen ting i utstillingen er synlig. Her er det det å føle og høre som gjelder. 

Telefon: +370 37 226 676
Mer informasjon her: www.way2lithuania.com/en/travel-lithuania/museum-for-blind 

Kaunas museum for blinde i Litauen. Kirkebygg med en stor kuppel som utgjør taket.

Foto: Kaunas av Wikimedia/Diliff

Otto Weidts børstemakeri, Berlin, Tyskland

På tross at Otto Weidt produserte børster for den tyske arméen under andre verdenskrig, hatet han nazistene inderlig. For å redde byens synshemmede jøder installerte han maskiner som kunne håndteres av blinde, og ansatte kun blinde og døve arbeidere i sin fabrikk. Parallelt med dette produserte han falske dokument som pass, og delte ut store bestikkelser til Gestapo-menn som ville føre bort hans arbeidere. I dag er børstefabrikken et museum.

Telefon: +49 30 28 59 94 07
Nettside: www.museum-blindenwerkstatt.de

Fasadebilde av børstemakeriet. tatt fra gateplan. Fire etasjers bygård, tre karnapper på taket.

Otto Weidts børstemakeri i Berlin. Foto: Widt av Wikimedia/Jørg Zägel

TIF logiske museet, Madrid, Spania.

Et taktilt museum i tre deler skapt av det spanske forbundet for synshemmede. Den første delen består av modeller av kjente bygninger og skulpturer, som løvefontenen i Granadas Alhambra, katedralen La Sagrada Familia i Barcelona, Eiffeltårnet i Paris og Chichen Itza- pyramiden i Mexico. Den andre delen presenterer kunst av synshemmede, mens den tredje inneholder en utstilling over ikke-visuelle uttrykksmåter. 

Telefon. +34 91 589 42 19
Nettside: http://museo.once.es/home.cfm

Modell av en gammel bygning i miniatyr, taktilTaktil modell av en gammel bygning. Foto: Madrid av Wikimedia/Camamero

Polo Tattile Multimediale, Catania, Italia (Sicilia)

I dette multimedia-sentrum på det vakre Sicilia får det visuelle tre tilbake for menneskets andre sanser. Her finnes et museum med modeller man kan berøre, av middelhavslandenes fremste severdigheter. Man kan nyte en drink i en bar i fullstendig mørke eller vandre i en taktil have med typiske middelhavsvekster og dufter. De besøkende oppfordres til å kjenne og lukte i stedet for å bare se på blomster og vekster.

Telefon: +39 95 50 01 77
Nettside: www.stamperiabrailleuic.it/polo-tattile.html

På Polo Tattile Multimediale er det ledelinjer der du kan vandre i en taktil hage med typiske middelhavsveksterI Polo Tattile Multimediale kan vandre i en taktil hage med typiske middelhavsvekster. Foto: Catania av David Pineda Svenske

Santuario di Lucia, Venezia, Italia

Sankta Lucia, de blindes helgen, led martyrdøden år 304. Hennes levninger ble fraktet til Venezia under det fjerde korstoget. Derfor bærer også i dag stedets jernbanestasjon hennes navn. I kirken på Campo de San Geremia i området Cannaregio hviler helgenen i en glass-sarkofag under kirkealteret med kraniet dekket av en bronsemaske.

Telefon: +39 41 716 181
Nettside: www.santuariodilucia.it/en/home-en/

I kirken på Campo de San Geremia hviler Lucia i en glass-sarkofag under kirkealteret.

Alteret med glass-sarkofagen av Lucia. Foto: Lucia ab Wkimedia/DidierDecouen

Dialogue in the dark, Wien, Østerrike

Dette kan kalles et «sosialt eksperiment» og ble uttenkt i Tyskland i 1988. En synshemmet person ledsager en seende gjennom en bygning som karakteriseres av et kompakt mørke. Dufter, lyd, tekstur, trekk og temperatur gir ledetråder til de besøkende om omgivelsene. Dialog i mørket finnes i dag på 21 steder rundt om i Europa og Asia, i tillegg til Mexico, Argentina, Brasil og Australia.

Telefon +43 1 890 60 60
Nettside: https://imdunkeln.at/
Internasjonal telefon: +49 40 300 923 20
Internasjonal nettside: www.dialogue-in-the-dark.com