Jostein «The norwegian wildman» om å date som synshemmet

I bladet vårt «Alt om syn» kan du lese om Jostein Kaasa (28), en turglad mann med hund som søker etter en å dele livet med.

Nyhetssak fra 05. november 2018

Jostein på tur i fjellet med hunden sin, schnauzeren Dina.

Jostein sier det er tre ting må du vite om å date som synshemmet:
1: Du må tåle å bli avvist. Mer eller mindre hver gang.
2: Men er du så heldig å møte ei som klarer å se bak det åpenbare – kan du ende opp med ei sprek og fin fjellgeit fra storby`n …
3: Og det er ikke alltid det varer, men det går fint likevel.

Blind dating er ikke for pyser. Det er helt sikkert. Jostein, the norwegian wildman, vet at problemet ikke nødvendigvis er å oppnå kontakt. Problemet har vært at det blir stille når damene forstår at han har en synshemning
– Men jeg er jo ikke synshemningen min. Jeg er jo noe mer enn det.

The norwegian wildman …

… som han kaller seg på Instagram, la i våres ut en kontaktannonse på kontoen sin. Det var et syvmilssteg for den sjenerte unge mannen. Det ble noen få særs kleine dater, men de fleste som meldte sin interesse ble borte da de forsto at han har et handikap.
– Jeg er interessant helt til jeg sier at jeg ser dårlig. Så poff - blir de borte.

Portrettbilde av Jostein Kaasa i sort-hvitt. Foto: Privat

…men så kom fjellgeita fra storbyen

Han visste ikke helt. Han hadde rukket å bli skeptisk, men hadde han overlevd noen kleine dater, så kunne han vel gi henne en sjanse.

Hun var en god match, lagde spagetti bolognese med klumper i. Han er hverken glad i tomater eller klumper, men det gjorde ingenting - for kokka var så fin. Når hun i tillegg med glede bærer tung sekk, går i timevis, leser kart og kompass og digger å sove i telt, da bleknet alle avvisningene litt.

Dette var nytt for Jostein. Å møte ei dame som så hvem han er, uavhengig om han ser dårlig.

Nå ble det ikke de to

Livet kom litt i veien, men for Jostein var det en god opplevelse å bli sett for den han er. En snill, rolig, humoristisk preking, som hater drama, elsker naturen og som er så høflig at han spiser det du serverer ham. Kort sagt et varp.

Er det en ting historien om the norwegian wildman og fjellgeita fra storbyen har lært oss, så er det at hvis vi klarer å se bak det åpenbare – da kan magiske ting skje.

Syn og sjekking

Tone Gravvold, smilende  foran en gul mursteinsvegg.

Tone Gravvold er psykolog og selv sterkt svaksynt. Hun sier dette om sjekking:

Det å være på sjekker’n er for de fleste en krevende øvelse, uavhengig av hvor godt eller lite man ser. Man må jo gi av seg selv og vise seg fram, samtidig som det er risiko for å bli avvist – man «legger hjertet på bordet».

Mye kommunikasjon skjer gjennom kroppsspråk, som kan være vanskelig å fange opp når man ser dårlig. Sjekking er en sosial omgangsform som i stor grad handler om kroppsspråk.

Av frykt for å skremme bort den andre på et tidlig tidspunkt eller bli avvist, er det vanskelig å snakke om hvor man står i forhold til hverandre. Det er vanskelig å uttrykke egne tanker og følelser, og spørre om den andres.
Mange som er på «sjekker’n» opplever å bli avvist. Dette er veldig vondt, fordi det lett fører til at man tenker negativt om seg selv og kan kjenne på følelser som skyld og skam.