Odd Fellow Ski med hjelpende hånd til førerhundsaken

Tirsdag 24. april arrangerte Odd Fellow Loge nr. 79 Roald Amundsen sosialaften. Norges Blindeforbund var invitert for å gi et innblikk i forbundets førerhundarbeid, og etablering av egen kennel i Ås.

Nyhetssak fra 08. mai 2018

Bilde av assisterende generalsekretær og styreleder i hundeskolen Veiviseren Karsten Aak, leder av sosialnemden loge Roald Amundsen, Per Kordahl og overmester i loge Roald Amundsen, Leif Otto Listhaug.

Leder av sosialnemden i loge 79 Roald Amundsen, Per Kordahl ønsket velkommen og introduserte assisterende generalsekretær i Blindeforbundet og styreleder i førerhundskolen Veiviseren i Vestby, Karsten Aak.

Aak fortalte om forbundets planer for den nye kennelen som skal etableres i Ås, like ved der Veterinærhøyskolen flytter i 2020. I det nye anlegget vil det bli egen valpeavdeling og oppstallingsplasser for hundene. Det skal også bli et spesialtilpasset treningsrom for servicehunder, og eget veterinærrom.
– Dagens løsning der vi leier kennel i Vestby er ikke optimal for verken førerhundbrukere, fôrverter eller ansatte, vi er rett og slett nødt til å bli «herre i eget hus», sa Aak.

Aak hadde med seg førerhundtrener Anne-Birthe Dahle, førerhundbruker Kristin Berg og førerhunden Bilbo på møtet. Dahle fortalte om prosessen rundt produksjon av førerhunder, fra stadiet der valpene blir født på Veiviseren, via «ungdomstiden» hos fôrvertsfamilien, til hundene er ferdig godkjente og klare for samtrening sammen med en synshemmet.

Anne-Birthe Dahle og Bilbo foran en murvegg

Førerhundtrener Anne-Birthe Dahle og førerhunden Bilbo.

Berg hadde dagen i forveien startet på et treukers kurs der hun skal lære å bruke førerhunden Bilbo, en hund som Dahle har trent i cirka et halvt år. – Dette er min sjette førerhund, sa Berg, og fortsatte med å forklare hvordan førerhunden hjelper henne i hverdagen. – Jeg har i perioder vært uten førerhund og måtte ta meg fram ved hjelp av den hvite stokken. Da får jeg bekreftet hvor behagelig det er å gå med førerhund, den leder meg utenom alle de hindringene jeg finner når jeg går med hvit stokk, fortalte Berg.

En viktig del av sosialaften er utlodning av gevinster som logemedlemmene selv har med. Inntekten av loddsalget, over 14.000 kroner, gikk denne gangen til etableringen av den nye kennelen på Ås.
– En fantastisk flott gave som vi setter stor pris på, avsluttet Karsten Aak.