Spørsmål og svar om kosttilskudd mot AMD

En spesiell kombinasjon av vitaminer og mineraler kan redusere risikoen for forverring av AMD hos enkelte risikopasienter, viser de såkalte AREDS-studiene (Age-Related Eye Disease Study).

– Kosttilskuddet bedrer ikke synet, det bare bremser i noen grad utviklingen av AMD, presiserer øyelege Øygunn Utheim og forklarer at kosttilskuddet kun virker ved intermediær (mellomliggende red. anm.) og sen fase av sykdommen.

Skal man benytte seg av kosttilskuddet anbefaler Utheim produktet «Preser Vision Areds 2 formula softgels» fra Bausch & Lomb. Det er laget etter anbefalingene fra AREDS 2-studien om forebygging av AMD.

Frukt, grønt og vitaminer. Foto: Scanpix

– Det finnes også andre tilskudd mot AMD, som heter «Opthamin20» og «Synvital». Ophtamin20 inneholder de ønskede vitaminene og mineralene, men kun en fjerdedel av anbefalt dose. Synvital inneholder cirka en tiendedel av anbefalt dose.

Et tilskudd som heter «Ocuvite Complete» inneholder alle AREDS2- vitaminene og mineralene, men også dette i noe lavere dose enn det AREDS 2 anbefalte, forteller Utheim.

Klar for undersøkelse: Øyelege og forsker Øygunn Utheim ved Øyehelseklinikken i Oslo. Foto: Tom Egil Jensen

PreserVision i Norge

Apotek 1 har bekreftet at de kan skaffe produktet, men denne kombinasjonen av kosttilskudd er ikke kommersielt tilgjengelig i Norge og må derfor foreskrives av lege.

– PreserVision Areds 2 kapsler 120 stk (varenummer 256088) og Preservision Areds 2 Formula 120 softgel (varenummer 644899) er reseptpliktige legemidler i Norge. Legemidlene krever altså gyldig resept fra lege med forskrivningsrett og godkjenningsfritak i Norge, sier Utheim.

Et annet alternativ er å bestille kosttilskuddet via internett, men da er man selv ansvarlig for å overholde gjeldende lover og regler.

– Kosttilskudd til privat forbruk importerer du på eget ansvar. Du må selv passe på at produktene du bestiller er i henhold til gjeldende norsk regelverk, understreker Utheim.

Risikofaktorer

Innholdet av vitamin E er høyt i PreserVision, noe som kan gi en blodfortynnende effekt, og dersom man bruker den blodfortynnende medisinen Marevan er det viktig å rådføre seg med fastlege før man starter med kosttilskuddet. Det har også vært observert økede problemer med urinveisinfeksjon etter oppstart med kosttilskuddet dersom man har prostatabesvær.

– De fleste tåler imidlertid kosttilskuddet meget bra, og AREDS 2-studien viste ingen alvorlige bivirkninger. Man må rådføre seg med lege dersom man kan trenge annet tilskudd i tillegg, ved for eksempel underernæring eller B-vitaminmangel. Dersom man ikke har påvist AMD eller kun er i tidlig fase av sykdommen er det ingen grunn til å bruke penger på dette kosttilskuddet, sier Utheim.

Kostholdets rolle

Basert på kunnskap om ernæring, bør AMD-pasienter tilstrebe et sunt kosthold, rikt på frukt, grønnsaker, fisk og nøtter. Holder det ikke å bare spise sunt for å få i seg de vitaminene og mineralene man trenger?

– Sunt kosthold er viktig for alle, men for de som har utviklet AMD er det en tilleggs-gevinst i å ta AREDS 2 kosttilskudd. Det er vanskelig å få AREDS 2-vitaminene og mineralene i seg gjennom vanlig norsk kost. For eksempel ville man daglig måtte innta 50 gram østers, 10 kilo spinat, 5 hele chilipepper og store mengder grønnkål, forklarer Utheim.