Optikeren

Optikeren er ofte den første som blir kontaktet når noen opplever problemer med synet. Hovedoppgaven til optikeren er å sørge for at synet ditt fungerer optimalt, oftest med briller eller kontaktlinser.

Omriss av et par sorte brillerHos optikeren vil du få gode råd om hvordan du best utnytter synet i synskrevende arbeidsoppgaver som for eksempel skjermarbeid og bilkjøring. Dagens optiker har kunnskap og mulighet til å benytte ulike teknikker og avanserte apparater for å undersøke dine øyne og ditt syn. Det er viktig at du på beste måte forklarer hvilke synsproblemer du opplever i hverdagen for å sikre riktig og beste hjelp.

Dagens optiker har fagkunnskap og teknologi til å foreta en grundig undersøkelse av dine øyne og ditt syn. Det er viktig at du på beste måte forklarer hvilke synsproblemer du opplever i hverdagen for å sikre riktig og best mulig hjelp. Med briller, kontaktlinser og eventuelt kirurgi, kan du få korrigert synsfeil om langsynthet, nærsynthet, skjeve hornhinner og presbyopi (”alderssyn” – det vil si behov for lesebriller på nært hold).

Optikeren vil gi deg grundig informasjon om hvilke korreksjonsmuligheter som vil passe deg og ditt syn best. Hva som er best for akkurat deg er avhengig av din alder, ditt synsbehov, dine ønsker og krav.
Som helsepersonell skal optikeren gi deg gode råd ut fra dette.

Det er ikke lenger bare rene synsproblemer som avdekkes hos optiker. Det oppdages i økende grad andre helsemessige endringer som blant annet kan relateres til livsstil. Ofte kan slike endringer avdekkes lenge før pasienten selv opplever symptomer. Optikeren har mulighet for å henvise direkte til øyelege slik at du slipper henvisning via fastlegen som tidligere. Dette gjør at du, dersom optikeren finner det nødvendig, kan komme raskere til øyelege.

Å oppsøke optiker skal oppleves positivt. Det skal ikke bare avsettes tid til å undersøke undersøke øynene dine, men også til å forklare og vise hva som er funnet. Du skal ikke være redd for å spørre hvis det er noe du lurer på. Optikeren din vil være glad for å besvare dine spørsmål.

Sjekk synet regelmessig

Det er viktig å undersøke øynene og synet regelmessig. Du kan ha endringer i synsfunksjonen som du selv ikke er klar over, men som fagpersonen kan avdekke. Forskning og erfaring viser at mange kjører bil med for dårlig syn uten å være klar over det, mens andre sliter unødvendig ved konsentrert nærarbeid.