Menneskene betyr mest

Livets brutaliteter er skyld i at Arild Hagen (52) i dag har et sterkt engasjement i Blindeforbundet. Bare 48 år gammel får han blodpropp og hjertestans, med påfølgende tre hjerneslag.

En vanlig septembermorgen for fire år siden står pappa Arild og smører matpakke til Emil (9), men dagen skulle vise seg å bli et vendepunkt.- Jeg har blitt mye mer avslappet. Jeg gidder ikke å stresse om det er litt rotete, det er familien og vennene som betyr noe, sier Arild og lener seg på rekkverket på verandaen der han bor. Foto: Line Lyngstadaas

Synet har blitt bedre og bedre, og nå har det stagnert.

Arild Hagen (52)

I et åpent intervju med Radio Z forteller kristiansunderen, nå bosatt på Langhus i Ski, åpent om sin sykehistorie; som følge av blodpropp både i ben og lunger får Arild hjertestans. Han er klinisk død i 21 minutter.
Han blir lagt i kunstig koma, og får så påfølgende tre hjerneslag der han ligger.

Når han våkner fra koma oppdager han med en gang at synet har blitt svært dårlig, han har store synsfeltutfall på begge øynene.
- Synet har blitt bedre og bedre, og nå har det stagnert, forteller han med et smil.

Det Arild her beskriver er ganske vanlig for slagrammede: sterkt synsfeltutfall som gradvis blir bedre og stagnerer. Mange opplever riktignok at det er vanskelig å oppdage og formidle at synet har blitt svekket.

Klisjeen «nytt perspektiv på livet»

Arild er firebarnsfar og bestefar til tre. Hjemme på Langhus er det bare minstemann som bor, Emil, som nå har blitt 13. Han er ærlig på at hendelsene har gitt han og familien et nytt perspektiv på livet, det er ikke bare en klisje.
- Jeg har blitt mye mer avslappet. Jeg gidder ikke å stresse om det er litt rotete, det er familien og vennene som betyr noe, forteller han oss med varme i stemmen.

Latteren sitter løst hos Arild, det er ikke vanskelig å sanse at han har det bra.
- De materielle godene betyr ingenting, vi har knapt kranglet de siste fire årene, forteller han.

Voldsomt engasjement

Arild ble ufør etter slagene for fire år siden, men han «måtte jo ha noe å finne på», forteller han. Veien til Blindeforbundet ble derfor kort.
Han var aldri i tvil om at Blindeforbundet var noe for han og meldte seg kjapt inn.
- Jeg er jo i overkant sosial, så jeg kom fort i kontakt med noen, fortsetter han med et entusiastisk smil.

Etter kort tid ble han rehabiliteringskontakt, nå er han også leder av Follo lokallag og styremedlem i Akershus fylkeslag.

Til tross for sykdommens herjinger har Arild en ekstrem kapasitet og en smilende innstilling hver og en av oss kan misunne. I tillegg til Blindeforbundet, engasjerer han seg i hjernerådet, og vil etter hvert også bli mer aktiv i LHL Slag. En ganske nyopprettet organisasjon underlag Landsforeningen for hjerte og lungesyke (LHL). Arild oppfordrer sterkt Blindeforbundets ledelse til et tett samarbeid med LHL Slag for å sette fokus på slag og syn.

Til slutt har han en sterk oppfordring til deg:

- Ut i skogen og opp i trærne, alle sammen.
Han er nemlig ikke i tvil om at noe kunne ha vært unngått med mer fysisk aktivitet i hans tilfelle. Riktignok er det arvelig med tykt blod i familien, som i flere tilfeller fører til blodpropper og hjerneslag, men stillesitting, som han ifølge seg selv var verdensmester i, gjør ikke situasjonen noe bedre.