Spise middag

Grafikk: Tallerken med forskjellige ingredienser, lagt opp etter klokkemetoden.Vite hvor f.eks. kjøtt, poteter og grønnsaker ligger på tallerkenen

Bruk klokkemetoden. Plasser kjøttet ved klokka 6, potetene ved klokka 3 og grønnsakene fra klokka 9 til 12. Eller la poteter og grønnsaker har motsatt plassering.

Bruke den skarpe siden av knivbladet

Kjenn med gaffelen hvor taggene på kniven er. Dette kan gjøres før du skal skjære.

Skjære opp potetene

Del poteten i to, og legg flatene ned. Bruk gaffelen og finn venstre kant på poteten. Stikk gaffelen litt inn på poteten og legg kniven flat inntil gaffelen. Knivbredden brukes da som mål for hvor stor bit du skal skjære. Vri kniven opp i "skjærestilling" en knivbredde fra gaffelen og skjær opp og ned.

Skjære opp karbonader, kjøtt eller lignende

Før gaffelen fra venstre og finn nederste venstre kant av stykket. Stikk gaffelen ned i stykket litt inn fra kanten. Ta kniven og skjær på baksiden av gaffelen fra venstre mot høyre. Legg så ned kniven flatt for å måle en knivbredde til høyre for gaffelen. Rett kniven opp i skjærestilling og skjær opp og ned. Du har da et passende kjøttstykke på kniven.

Holde styr på erter på tallerkenen

Prøv å blande ertene i saus, potetmos eller lignende. Det beste er om dette kan skje allerede ved serveringen.

Ta opp siste rest fra tallerkenen

Samle maten på midten av tallerkenen. Bruk kniven nærmest kl. 6 og hold gaffelen som om den skulle vært en skje på kl. 12. Med kniven skyves så maten opp på gaffelen.

Unngå søl på tøyet

Ha alltid en serviett liggende utbrettet på fanget. Et godt råd er å ha med seg en ekstra serviett, eller evt. spørre etter en slik at du både har en som du kan ha i fanget, og en som du kan tørke deg med.

Sett deg alltid helt inn til bordkanten og la tallerkenen stå noen centimeter inn på bordet. Du unngår da lettere søl, og mister ikke mat ned i fanget.